pole równoległoboku...
pole równoległoboku...
Olbicz pole równoległoboku, jeśli boki mają długosci 10cm, 20 cm, a tangens kata ostrego wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
pole równoległoboku...
pewnie jest inny sposob(moze nawet latwiejszy) ale ja bym zrobil tak:
rownloleglobok podzielil na 2 trojkaty takie same o kacie gdzie tg=3/4 i bokach przy nim 10 i 20
skorzystal ze wzoru: \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ab sin }\)
znamy tangens wiec sinus tez obliczymy
\(\displaystyle{ \begin{cases} tg x= \frac{sin x}{cos x}= \frac{3}{4} \\ sin^2 x + cos^2 x=1 \end{cases}}\)
rownloleglobok podzielil na 2 trojkaty takie same o kacie gdzie tg=3/4 i bokach przy nim 10 i 20
skorzystal ze wzoru: \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ab sin }\)
znamy tangens wiec sinus tez obliczymy
\(\displaystyle{ \begin{cases} tg x= \frac{sin x}{cos x}= \frac{3}{4} \\ sin^2 x + cos^2 x=1 \end{cases}}\)
pole równoległoboku...
No własnie chodzi o to, że jeszcze nie miałam funkcji trygonometrycznych i nie potrafie tego obliczyc:(
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
pole równoległoboku...
te akurat byly w gimnazjum, a jak wtedy nie byly(w co nie jestem w stanie uwierzyc) to najwyzszy czas wyprzedzic co nieco program nauczania;]