Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
SK8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 29 sie 2007, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 36 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: SK8 »

Jak rozwiązać to równianie:

\(\displaystyle{ sinx cosx-sin^{2}x-cosx+sinx=0}\)?

Trzeba wyłączyć sinus przed nawias? To co wtedy z tym \(\displaystyle{ -cosx}\)?

Nie pisz wyrażeń matematycznych w nazwie tematu
Szemek
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008, o 18:55 przez SK8, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kuch2r »

Zauwaz,ze
\(\displaystyle{ \sin{x}\cos{x} - \sin^2{x}-\cos{x}+\sin{x}=(\cos{x}-\sin{x})(\sin{x}-1})}\)
ODPOWIEDZ