Rozwiąż...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kondi50
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 lis 2007, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Rozwiąż...

Post autor: kondi50 »

a)\(\displaystyle{ cos^4x-sin^4x= \frac{1}{2}}\)

b)\(\displaystyle{ sin^22x+cos 2x=1}\)

Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Rozwiąż...

Post autor: Piotrek89 »

a)

\(\displaystyle{ (\cos ^{2}x-\sin ^{2}x)(\cos ^{2}x+\sin ^{2}x)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x =\frac{1}{2}}\)

no i dalej już łatwo
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Rozwiąż...

Post autor: Wasilewski »

a)
\(\displaystyle{ cos^{4}x - sin^{4}x = (sin^{2}x + cos^{2}x)(cos^{2}x - sin^{2}x) = cos^{2}x - sin^{2}x = cos2x = \frac{1}{2}}\)
b)
\(\displaystyle{ cos2x = 1 - 2sin^{2}x \\
sin^{2}2x + 1 - 2sin^{2}x = 1 \\
sin^{2}2x - 2sin^{2}x = 0 \\
4sin^{2}x cos^{2}x - 2sin^{2}x = 0 \\
2sin^{2}x(2cos^{2}x - 1) = 0}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Rozwiąż...

Post autor: *Kasia »

W drugim odejmij odejmij od obu stron \(\displaystyle{ sin^22x+cos^22x=1}\), zostanie \(\displaystyle{ cos2x=cos^22x}\), a z tego \(\displaystyle{ cos2x=0\vee cos2x=1}\). Dalej pewnie dasz radę, prawda?
ODPOWIEDZ