parametr L

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

parametr L

Post autor: Tinia »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ L}\) suma kwadratów różnych pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^{2}-2x\sin L-\cos ^{2}L=0}\) jest równa 3?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2013, o 10:54 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

parametr L

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta >0 \\ x_1^2+x_2^2=3 \end{cases} \\
\begin{cases} \Delta >0 \\ (x_1+x_2)^2-2x_1x_2=3 \end{cases}}\)
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

parametr L

Post autor: Tinia »

ale to chyba nie jest wszystko...bo do tego też doszłam:(
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

parametr L

Post autor: M Ciesielski »

skorzystaj ze wzorów Viete'a -> \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=\frac{-b}{a}}\) oraz \(\displaystyle{ x_{1}\cdot x_{2} = \frac{c}{a}}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

parametr L

Post autor: JankoS »

Tinia pisze:Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ L}\) suma kwadratów różnych pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^{2}-2x\sin L-\cos ^{2}L=0}\) jest równa 3?
Lubię Wrocławianki.
Kontynuuję, to co napisał Kolega seth
\(\displaystyle{ \Delta=4\sin ^{2}L+4\cos ^{2}L=4(\sin ^{2}+\cos ^{2}L)=4.}\) Równanie ma zawsze dwa pierwiastki.
\(\displaystyle{ x ^{2} _{1} +x ^{2} _{2} =(x _{1}+x _{2}) ^{2}-2x _{1}x _{2}=(2\sin L) ^{2} +2\cos ^{2}L=2\sin ^{2}L+2\sin ^{2}L+2\cos ^{2}L=2\sin ^{2}L+2= 3 \Leftrightarrow 2\sin ^{2}L-1=0 \Leftrightarrow \frac{1}{2}(\sin L+\frac{ \sqrt{2}}{2})( \sin L-\frac{ \sqrt{2}}{2})=0 \Leftrightarrow (\sin L=-\frac{ \sqrt{2}}{2}=\sin 135 ^{\circ} \vee \sin L=\frac{ \sqrt{2}}{2}=\sin 45 ^{\circ} ) \Leftrightarrow (L=45 ^{\circ}+k \cdot 180 ^{\circ}, \ k \in Z).}\)
Odpowiedź. Suma kwadratów... dla \(\displaystyle{ L=45 ^{\circ}+k \cdot 180 ^{\circ}, \ k}\) - dowolna liczba całkowita.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2013, o 10:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ