doszedłem do głupiej sprzeczności, która oczywiście nie jest prawdą ale cos mi tu nie pasuje i nie wiem co...
otóż mam funkcje:
\(\displaystyle{ y= sin(-\frac{7}{6}\pi)}\)
ze wzorów redukcyjnych jasnym jest że wartością będzie \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\)
natomiast na wykresie wyraźnie widzę, że wartość dla tego argumentu wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
albo ja jestem ślepy albo mam wielki brak w rozumowaniu
wykres a wzory redukcyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
wykres a wzory redukcyjne
To jakieś wzory redukcyjne dziwne stosowałeś:
\(\displaystyle{ sin(-\frac{7\pi}{6}) = -sin\frac{7\pi}{6} = -sin(\pi + \frac{\pi}{6}) = -(-sin\frac{\pi}{6}) = sin\frac{\pi}{6} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(-\frac{7\pi}{6}) = -sin\frac{7\pi}{6} = -sin(\pi + \frac{\pi}{6}) = -(-sin\frac{\pi}{6}) = sin\frac{\pi}{6} = \frac{1}{2}}\)
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
wykres a wzory redukcyjne
\(\displaystyle{ sin(-\frac{7\pi}{6}) = -sin\frac{7\pi}{6} = -sin(\frac{\pi}{6}) = -sin 30=- \frac{1}{2}}\)
nie tak?
nie tak?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2008, o 19:53 przez MatizMac, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy