Witam. Potrzebuję pomocy. Z góry bardzo dziękuję i przepraszam za nie dokładność w języku latex ale nie znam go dobrze a zależy mi bardzo na czasie.
a) \(\displaystyle{ \frac{4 \sin(-420^\circ) \cos 690^\circ ctg315^\circ}{\cos 480^\circ \sin540^\circ+\cos(-1080^\circ)}}\)
Poprawiłem zapis.
Szemek
oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 mar 2008, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
oblicz wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 11 mar 2008, o 19:51 przez Mike2333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 21 razy
oblicz wartość wyrażenia
No, to ja też niedokładnie, bo mnie też zależy na czasie. : )
\(\displaystyle{ \cos 480 ^{\circ} = \cos 120 ^{\circ} = -\sin 30 ^{\circ}}\). Reszta analogicznie. Na koniec podstawiasz wartości i mnożysz...
\(\displaystyle{ \cos 480 ^{\circ} = \cos 120 ^{\circ} = -\sin 30 ^{\circ}}\). Reszta analogicznie. Na koniec podstawiasz wartości i mnożysz...