Tozsamosc i rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Kamila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 16 lip 2006, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 53 razy

Tozsamosc i rownanie

Post autor: Kamila »

1)Oblicz bez używania tablic:
\(\displaystyle{ \sin^{2}62^{0}+\cos^{2}28^{0}}\)

2)Sprawdź tożsamość
\(\displaystyle{ 1-2\sin^{2}x=\frac{1-tg^{2}x}{1+tg^{2}x}}\)
rubo88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 1 mar 2008, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nikad
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

Tozsamosc i rownanie

Post autor: rubo88 »

1.
cos^2(28)=sin^2(90-28)=sin^2(28)
28=x
ze wzoru:
cos^x+sin^x=1
2.
jak podstawisz\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cos}}\) zamiast tgx i wykonasz dzialania to otrzymasz cos^2x-sin^2x, a to jest rowne cos2x, a jednym z wzorow na kosinus kata podwojonego jest 1-2sin^2x
ODPOWIEDZ