Funkcje zmiennej rzeczywistej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Funkcje zmiennej rzeczywistej

Post autor: Arst »

Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym właściwie polegają te funkcje zmiennej rzeczywistej i jak liczyć np. takie coś: \(\displaystyle{ \sin(-\frac{7}{4}\pi)}\), \(\displaystyle{ \cos(\frac{11}{6}\pi)}\), \(\displaystyle{ \cot(\frac{2}{3}\pi)}\)?

Byłbym też wdzięczny gdyby ktoś rozwiązał mi ten przykład to może szybciej załapię o co chodzi:
\(\displaystyle{ a^{2} \tan \frac{7}{4}\pi - \frac{ab}{\sin^{2}(-\frac{7}{4}\pi)} + b^{2}\cot(-\frac{15}{4}\pi)}\)
Pozdrawiam,
Arst
Awatar użytkownika
rsu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 9 mar 2008, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gród Gryfa
Pomógł: 5 razy

Funkcje zmiennej rzeczywistej

Post autor: rsu »

Arst pisze:Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym właściwie polegają te funkcje zmiennej rzeczywistej i jak liczyć np. takie coś: \(\displaystyle{ \sin(-\frac{7}{4}\pi)}\), \(\displaystyle{ \cos(\frac{11}{6}\pi)}\), \(\displaystyle{ \cot(\frac{2}{3}\pi)}\)?

Korzystając z wzorów redukcyjnych.
Enzo89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 mar 2008, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 18 razy

Funkcje zmiennej rzeczywistej

Post autor: Enzo89 »

Co znaczy rozwiązać ? To, co pokazałeś nie jest żadnym równaniem ani nierównością, najwyżej można to pewnie uprościć. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Funkcje zmiennej rzeczywistej

Post autor: Arst »

Korzystając z wzorów redukcyjnych.
Wzorów redukcyjnych jeszcze nie miałem.
Co znaczy rozwiązać ? To, co pokazałeś nie jest żadnym równaniem ani nierównością, najwyżej można to pewnie uprościć. Pozdrawiam
Tak chodziło mi tu o uproszczenie.
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

Funkcje zmiennej rzeczywistej

Post autor: arpa007 »

juz pomagam:


wszystkie masz wiec tlyko zabrac sie do roboty;]
ODPOWIEDZ