1.Wyznacz boki trójkąty w trójkącie prostokątnym
a) a=5 (α)=30�
b) c=20 (beta)=60�
2.Promien słońca tworzy z płaszczyzną pozioma 50� . Jak wysokie drzewo rzuca cień na 4 metry?
3.Zbuduj kat α, jeśli
a) sinus α= 3/5
b) tangens = 6
4.Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometryczne wiedząc ze:
a) Cosinus α= ⅓
b) Tangents α= 8
5.Doprowadz do najprostszej postaci wyrażenia
a) Sinus α – cotangents α + cosinus α=
b) (1 + sinus α) (1 - sinus α) + cosinus�α=
Jestem zdesperowany poniewaz mam zagrozenie z matematyki na koniec roku grozi mi 1 w ILO sportowym a wolalbym zdac.
PRaca Jest na jutro do 7:30
Z gory wieeeeeeeeelkie dzieki
A cóż to za temat był? Lorek
Kilka zadań z trygonometrii (wyznaczanie wart. funkcji itp)
Kilka zadań z trygonometrii (wyznaczanie wart. funkcji itp)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2008, o 21:27 przez Stefan22, łącznie zmieniany 1 raz.
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Kilka zadań z trygonometrii (wyznaczanie wart. funkcji itp)
1.
a)W trójkącie prostokątnym bok leżący naprzeciw kąta 30 stopni jest dwa razy krótszy od przyprostokątnej. Z tego zauważysz, że przeciwprostokątna ma 10j. Drugą przyprostokątną z tw. Pitagorasa.
b)Oznacz sobie przeciwprostokątną za \(\displaystyle{ x}\), przyprostokątne wtedy będą miały \(\displaystyle{ 20j}\). i \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\). Dalej z Pitagorasa.
a)W trójkącie prostokątnym bok leżący naprzeciw kąta 30 stopni jest dwa razy krótszy od przyprostokątnej. Z tego zauważysz, że przeciwprostokątna ma 10j. Drugą przyprostokątną z tw. Pitagorasa.
b)Oznacz sobie przeciwprostokątną za \(\displaystyle{ x}\), przyprostokątne wtedy będą miały \(\displaystyle{ 20j}\). i \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\). Dalej z Pitagorasa.