Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Adrianoli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona góra

Równanie trygonometryczne

Post autor: Adrianoli »

czy mógłby mi ktos pomóc rozwiązać to równanie??

\(\displaystyle{ sinx * tgx - \sqrt{3} = tgx - \sqrt{3}*sinx}\).
metis

Równanie trygonometryczne

Post autor: metis »

\(\displaystyle{ \sin x * \frac {\sin x} { \cos x} - \sqrt {3} = \frac {\ sin x} {\cos x} - \sqrt {3} * \sin x}\)
\(\displaystyle{ \frac {\sin x * \sin x} {\cos x} - \frac {\sin x} {\cos x} = \sqrt {3} - \sqrt {3} * \sin x}\)
\(\displaystyle{ \frac {\sin x *(sin x -1)} {\cos x} =- \sqrt{3}*(\sin x - 1)}\)
\(\displaystyle{ tg x=-\sqrt{3}}\)
Adrianoli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona góra

Równanie trygonometryczne

Post autor: Adrianoli »

dzięki za pomoc ale zapomniałeś o dziedzinie :)
i nie wyznaczyłęś x dla których równanie spełnia rozwiązanie:)
ale z tym to już sobie poradze:P
jeszcze raz dzięki.
ODPOWIEDZ