oblicz

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pumba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy

oblicz

Post autor: Pumba »

Oblicz \(\displaystyle{ sin\alpha + cos\alpha}\) wiedzac ze, \(\displaystyle{ sin\alpha cos\alpha=0,25}\)
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

oblicz

Post autor: arpa007 »

to zadanie bylo z 10 razy juz robione
mms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 21 razy

oblicz

Post autor: mms »

Wzór na kwadrat sumy...
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

oblicz

Post autor: tkrass »

Pumba pisze:Oblicz \(\displaystyle{ sin\alpha + cos\alpha}\) wiedzac ze, \(\displaystyle{ sin\alpha cos\alpha=0,25}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha cos\alpha=0,25}\)
\(\displaystyle{ 2sin\alpha cos\alpha=0,5}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha + cos\alpha=x}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = sin ^{2} + 2sin\alpha cos\alpha + cos ^{2} }\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = 1,5}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{1,5}}\)
mms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 21 razy

oblicz

Post autor: mms »

Od kiedy \(\displaystyle{ \sqrt{x^2}=x}\) ?!
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

oblicz

Post autor: tkrass »

odkąd rozważamy liczby dodatnie?
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

oblicz

Post autor: Wasilewski »

A rozważamy?
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

oblicz

Post autor: tkrass »

oł soły. no to \(\displaystyle{ \sqrt{1,5} - \sqrt{1,5}}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

oblicz

Post autor: JankoS »

tkrass pisze:oł soły. no to \(\displaystyle{ \sqrt{1,5} - \sqrt{1,5}}\)
A dokładnie to, która z tych liczb?
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

oblicz

Post autor: natkoza »

wszystko zależy od tego w której ćwiartce będzie leżał nasz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
ODPOWIEDZ