witam bardzo pilne. prosze o pomoc w wyznaczeniu Zw funckji (z rozpisaniem)
\(\displaystyle{ y = cosx + cos\frac{x}{2}}\)
wyznacz zbior wartosci funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Plock
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
wyznacz zbior wartosci funkcji
\(\displaystyle{ cosx = 2cos^{2}\frac{x}{2} - 1 \\
f(x) = 2cos^{2}\frac{x}{2} + cos\frac{x}{2} - 1 \\
t = cos\frac{x}{2} t \\
f(t) = 2t^2 + t - 1}\)
Minimum w wierzchołku, a maksimum w którymś z krańców przedziału.
f(x) = 2cos^{2}\frac{x}{2} + cos\frac{x}{2} - 1 \\
t = cos\frac{x}{2} t \\
f(t) = 2t^2 + t - 1}\)
Minimum w wierzchołku, a maksimum w którymś z krańców przedziału.