wyznacz zbiór wartości
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
wyznacz zbiór wartości
chyba raczejnatkoza pisze:\(\displaystyle{ -1 q sin^2x\leq 1\\ -2 q -2sin^2x\leq 2\\ 3\leq 5-2sin^2x\leq 7}\)
\(\displaystyle{ -1 qslant \sin x qslant 1}\)
\(\displaystyle{ 0 qslant \sin ^{2} x qslant 1}\)
itd...
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 26 sty 2008, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tomaszów
- Podziękował: 11 razy
wyznacz zbiór wartości
dzieki za pomoc ale prosiłbym jeszcze o wyjasnienie jak to sie tak przekształca?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
wyznacz zbiór wartości
Przeksztalcasz tak, by dostac potac danej funkcji. Zawsze zaczynasz od \(\displaystyle{ \sin}\) albo \(\displaystyle{ \cos}\) w zaleznosci od \(\displaystyle{ f(x)}\):
\(\displaystyle{ -1\ qslant\ \sin x\ qslant\ 1\quad \backslash\ ^2\\
0\ qslant\ \sin ^2x\ qslant\ 1\quad \backslash\ (-2)\\
-2\ qslant\ -2 \sin ^2x\ qslant\ 0\quad \backslash\ +5\\
3\ qslant\ 5-2 \sin ^2x\ qslant\ 5\\
3\ qslant\ f(x)\ qslant\ 5\\
Y_w=[3;5]}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ -1\ qslant\ \sin x\ qslant\ 1\quad \backslash\ ^2\\
0\ qslant\ \sin ^2x\ qslant\ 1\quad \backslash\ (-2)\\
-2\ qslant\ -2 \sin ^2x\ qslant\ 0\quad \backslash\ +5\\
3\ qslant\ 5-2 \sin ^2x\ qslant\ 5\\
3\ qslant\ f(x)\ qslant\ 5\\
Y_w=[3;5]}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 26 mar 2008, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
wyznacz zbiór wartości
mam pytanie, dlaczego po podniesieniu nierównosci do kwadratu jest po lewej stronie 0??
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
wyznacz zbiór wartości
Jak podniesiesz byle jaką liczbe(wyrażenie) do kwadratu to nigdy ono nie będzie ujemne, a najmniejszą wartość może przyjąć 0mam pytanie, dlaczego po podniesieniu nierównosci do kwadratu jest po lewej stronie 0??
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
wyznacz zbiór wartości
Bardzo skomplikowane sposoby rozwiązywania prostegp zadania.Raz0r pisze:wyznacz zbiór wartości:
\(\displaystyle{ F(x)=5-2sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2}x}\) ma najmniejszą wartość 0, największą 1 i jest ciągła. Stąd F(x) przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ }\).