Witam, jutro sprawdzian, wiec postanowilem pocwiczyc zadanka, noi niestety z niektorymi mam problem dlatego prosze o pomoc.
1. \(\displaystyle{ tgx + ctgx = 4sin2x}\)
2. \(\displaystyle{ (cosx - sinx)^2 + tgx = 2sin^2x}\)
3. \(\displaystyle{ (1 - tgx) (1 + sin2x) = 1 + tgx}\)
4. \(\displaystyle{ ctgx + \frac{sinx}{1 + cosx} = 2}\)
5. \(\displaystyle{ sinx tgx - \sqrt{3} = tgx - \sqrt{3}sinx}\)
6. \(\displaystyle{ \frac{1 - cos8x}{1 + tgx} = 0}\)
Prosilbym o takie bardziej rozpisanie tego niz wskazowki bo tak mi lepiej sie uczyc. Pozdrawiam
Rozwiaz Rownanie........
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Plock
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 mar 2008, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Rozwiaz Rownanie........
1)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}+\frac{cosx}{sinx} =4sin2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}x+ cos^{2}x}{sinx*cosx}=4sin2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx*cosx}=4*2sinx*cosx}\)
\(\displaystyle{ 1=2sin^{2}2x}\)
dalej już prosto...
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}+\frac{cosx}{sinx} =4sin2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}x+ cos^{2}x}{sinx*cosx}=4sin2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx*cosx}=4*2sinx*cosx}\)
\(\displaystyle{ 1=2sin^{2}2x}\)
dalej już prosto...
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Plock
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 mar 2008, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Rozwiaz Rownanie........
4)
\(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx} + \frac{sinx}{1+cosx} =2}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{1+cosx} =2-\frac{cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{1+cosx} =\frac{2sinx -cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=(1+cosx)*(2sinx -cosx)}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=2sinx-cosx+2sinxcosx-cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 1+cosx=2sin(1+cosx)}\)
\(\displaystyle{ 0=(1+cosx)(2sinx-1)}\)
Dalej już prosto z odpowiednimi założeniami.
\(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx} + \frac{sinx}{1+cosx} =2}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{1+cosx} =2-\frac{cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{1+cosx} =\frac{2sinx -cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=(1+cosx)*(2sinx -cosx)}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=2sinx-cosx+2sinxcosx-cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 1+cosx=2sin(1+cosx)}\)
\(\displaystyle{ 0=(1+cosx)(2sinx-1)}\)
Dalej już prosto z odpowiednimi założeniami.