Dla jakich wartości parametru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
andrzejskurcz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Plock
Podziękował: 14 razy

Dla jakich wartości parametru

Post autor: andrzejskurcz »

Witam prosze o pomoc

Dla jakich wartosci parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) rozwiazaniem ukladu rownan \(\displaystyle{ \begin{cases} xsin\alpha - ycos\alpha = 1 \\ xcos\alpha + ysin\alpha = 0 \end{cases}}\) jest para liczb \(\displaystyle{ (x,y)}\) spełniajaca rownosc \(\displaystyle{ y = -x^2 + 1}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Dla jakich wartości parametru

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W=sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 0 \\ \\ W_x=sin\alpha \\ W_y=-cos\alpha \\ \\ x= \frac{sin\alpha}{1}=sin\alpha \ \ , \ \ y= \frac{-cos\alpha}{1}=-cos\alpha \\ \\ y=-x^2+1 \\ -cos\alpha=-sin^2\alpha+1 \\ cos\alpha=-1+cos^2\alpha+1 \\ cos^2\alpha-cos\alpha=0 \\ cos\alpha(cos\alpha-1)=0 \\ ...}\)
ODPOWIEDZ