oblicz sinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 8 razy
oblicz sinusa
Witam
Kto wie jak policzyc \(\displaystyle{ \sin 2}\).Wynik w przedziale \(\displaystyle{ }\)?
Kto wie jak policzyc \(\displaystyle{ \sin 2}\).Wynik w przedziale \(\displaystyle{ }\)?
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
oblicz sinusa
przecież każda liczba rzeczywista jest miarą pewnego kąta - wyrażoną w stopniach lub radianach, według mnie nie ma innej mozliwości, no ale być może się mylę.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
oblicz sinusa
mozna by od razu za \(\displaystyle{ \pi}\) wstawić i mamy około \(\displaystyle{ \sin (90^{0}+24^{0})=\cos 24^{0}}\)
albo zeby dostać dokładniejto tak dziwnie poprzekształcać, ale sam nie jestem pewien czy tak mozna? niby wychodzi poprawnie
\(\displaystyle{ \sin \frac{360^{0}}{\pi} =\sin ( \frac{90^{0}\pi -90^{0}\pi+360^{0}}{\pi} )=\sin (90^{0}+ \frac{360^{0}-90^{0}\pi}{\pi} )=\cos ( \frac{90^{0}(4-\pi)}{\pi} )}\)
albo zeby dostać dokładniejto tak dziwnie poprzekształcać, ale sam nie jestem pewien czy tak mozna? niby wychodzi poprawnie
\(\displaystyle{ \sin \frac{360^{0}}{\pi} =\sin ( \frac{90^{0}\pi -90^{0}\pi+360^{0}}{\pi} )=\sin (90^{0}+ \frac{360^{0}-90^{0}\pi}{\pi} )=\cos ( \frac{90^{0}(4-\pi)}{\pi} )}\)
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
oblicz sinusa
I co z tym dalej? Przeciez nie odczytasz z tego wartości, postać jest wręcz bardziej skomplikowanaescargot pisze:
\(\displaystyle{ \sin \frac{360^{0}}{\pi} =\sin ( \frac{90^{0}\pi -90^{0}\pi+360^{0}}{\pi} )=\sin (90^{0}+ \frac{360^{0}-90^{0}\pi}{\pi} )=\cos ( \frac{90^{0}(4-\pi)}{\pi} )}\)
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
oblicz sinusa
wstawić \(\displaystyle{ \pi=3,1415...}\) i otrzymamy sinus konkretnego kąta
no ale takie rozwiazanie wymaga kalkulatora,
w tej pierwszej niby mozna się bez kalkulatora obejść do wyznaczenia kąta ale potem i tak trzeba obliczyć wartość cosinusa
no ale takie rozwiazanie wymaga kalkulatora,
w tej pierwszej niby mozna się bez kalkulatora obejść do wyznaczenia kąta ale potem i tak trzeba obliczyć wartość cosinusa
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
oblicz sinusa
Jeżeli mam używać kalkulatora, to poprostu liczę \(\displaystyle{ sin2}\) od razu i po porblemie. Myślę, że o ile zadanie jest dobrze przepisane, to nie chodzi tu o używanie kalkulatora...