Równanie - różne współczynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 7 razy
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Równanie - różne współczynniki
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(\sin 4x+\sin 3x)=\frac{1}{2}(\sin 4x+\sin x)}\)
\(\displaystyle{ \sin 3x=\sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin 3x=\sin x}\)
Ostatnio zmieniony 6 mar 2008, o 21:47 przez escargot, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Równanie - różne współczynniki
\(\displaystyle{ 2\sin (7x)\cos (x)=2\sin (5x)\cos (3x)\\
\begin{cases}14x=a+b\\
2x=a-b\end{cases}\\
16x=2a\ \ a=8x\\
b=14x-a=14x-8x=6x\\
\\
\begin{cases}10x=a+b\\
6x=a-b\end{cases}\\
16x=2a\ \ a=8x\\
b=10x-a=10x-8x=2x\\
\sin (8x)+\sin (6x)=\sin (8x)+\sin (2x)\\}\)
Dalej juz idzie latwiej POZDRO
\begin{cases}14x=a+b\\
2x=a-b\end{cases}\\
16x=2a\ \ a=8x\\
b=14x-a=14x-8x=6x\\
\\
\begin{cases}10x=a+b\\
6x=a-b\end{cases}\\
16x=2a\ \ a=8x\\
b=10x-a=10x-8x=2x\\
\sin (8x)+\sin (6x)=\sin (8x)+\sin (2x)\\}\)
Dalej juz idzie latwiej POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Równanie - różne współczynniki
Korzystam tutaj z wzoru:
\(\displaystyle{ \sin a+\sin b=2\sin \frac{a+b}{2}\cos \frac{a-b}{2}\\}\)
Mamy dana prawa strone wiec szukamy wspolczynnikow a i b tworzac dwa ulkady rownan Gdy juz mamy wyliczone a i b to zamieniam zgodnie ze wzorem prawa strone na lewa i moge odjac stronami \(\displaystyle{ \sin (8x)}\). POZDRO
\(\displaystyle{ \sin a+\sin b=2\sin \frac{a+b}{2}\cos \frac{a-b}{2}\\}\)
Mamy dana prawa strone wiec szukamy wspolczynnikow a i b tworzac dwa ulkady rownan Gdy juz mamy wyliczone a i b to zamieniam zgodnie ze wzorem prawa strone na lewa i moge odjac stronami \(\displaystyle{ \sin (8x)}\). POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 7 razy