rozwiązać równanie
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ sinx^2-sin(1-2x)=0 2sin\frac{x^2-1+2x}{2}cos\frac{x^2+1-2x}{2}=0 sin\frac{x^2+2x-1}{2}=0 cos\frac{x^2-2x+1}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2+2x-1}{2}=k\pi \frac{x^2-2x+1}{2}=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x-x-2k\pi=0 x^2-2x+1-\pi-2k\pi=0 \\
x_1=-1-\sqrt{2+2k\pi}\\ x_2=-1+\sqrt{2+2k\pi} \\ x_3=1-\sqrt{\pi+2k\pi} \\ x_4= 1+ \sqrt{\pi+2k\pi}}\), \(\displaystyle{ k C}\)
Mam nadzieję, że pomogłem i się gdzieś nie pomyliłem w obliczeniach. Pzdr.
\(\displaystyle{ \frac{x^2+2x-1}{2}=k\pi \frac{x^2-2x+1}{2}=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x-x-2k\pi=0 x^2-2x+1-\pi-2k\pi=0 \\
x_1=-1-\sqrt{2+2k\pi}\\ x_2=-1+\sqrt{2+2k\pi} \\ x_3=1-\sqrt{\pi+2k\pi} \\ x_4= 1+ \sqrt{\pi+2k\pi}}\), \(\displaystyle{ k C}\)
Mam nadzieję, że pomogłem i się gdzieś nie pomyliłem w obliczeniach. Pzdr.
Ostatnio zmieniony 5 mar 2008, o 23:27 przez enigm32, łącznie zmieniany 3 razy.
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy