takie zadanie:
wykaz,ze dany układ ma dla każdego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) dokładnie jedno rozwiaznie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} xsin\alpha -3y=3\\2x+2y=5\end{cases}}\)
trygonometria
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
trygonometria
\(\displaystyle{ \begin{cases}xsina-3y-3=0 \\ y=\frac{5}{2}-x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ xsina-3(\frac{5}{2}-x)-3=0 xsina+3x-10\frac{1}{2}=0 x(sina+3)=10\frac{1}{2} x=\frac{10\frac{1}{2}}{sina+3}}\)
\(\displaystyle{ sina }\)
No i wszystko oczywiste... Pzdr.
\(\displaystyle{ xsina-3(\frac{5}{2}-x)-3=0 xsina+3x-10\frac{1}{2}=0 x(sina+3)=10\frac{1}{2} x=\frac{10\frac{1}{2}}{sina+3}}\)
\(\displaystyle{ sina }\)
No i wszystko oczywiste... Pzdr.