zbiór wartosci i miejsca zerowe

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Bartosz89M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 119 razy

zbiór wartosci i miejsca zerowe

Post autor: Bartosz89M »

y= sinx + cos x
Wyznacz zbiór wartości i miejsca zerowe
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

zbiór wartosci i miejsca zerowe

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ y=sinx+cosx=sinx+sin( \frac{\pi}{2}-x)=2sin \frac{\pi}{4}cos \frac{2x- \frac{\pi}{2} }{2}= \\ =\sqrt2 cos(x- \frac{\pi}{4})\in }\)

Miejsca zerowe:
\(\displaystyle{ \sqrt2 cos(x- \frac{\pi}{4})=0 \\ x- \frac{\pi}{4}= \frac{\pi}{2}+ k\pi \ \ ; \ \ k\in C \\ x= \frac{3\pi}{4}+k\pi \ \ ; \ \ k\in C}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2008, o 21:54 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartosz89M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 119 razy

zbiór wartosci i miejsca zerowe

Post autor: Bartosz89M »

mozna troszke jasniej?
\(\displaystyle{ 2sin \frac{PI}{4}sin \frac{2x- \frac{PI}{2} }{2}}\) ?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

zbiór wartosci i miejsca zerowe

Post autor: wb »

Zastosuj wzór na różnicę sinusów.
Bartosz89M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 119 razy

zbiór wartosci i miejsca zerowe

Post autor: Bartosz89M »

no tak, ale wzór na różnice sinusów wygląda nieco inaczej... sin(...)cos(...) a tu cos nie ma...
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

zbiór wartosci i miejsca zerowe

Post autor: Wasilewski »

Każdy się może pomylić. Jak już wiesz o co chodzi, to możesz sam spokojnie poprawić ten błąd.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

zbiór wartosci i miejsca zerowe

Post autor: wb »

Rozwiązanie już poprawiłem.
ODPOWIEDZ