równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
równanie
Podstaw:
\(\displaystyle{ \sin x=t\ \ t\in[-1;1]\\
t^2+t-2=0\\
\Delta=1+8=9=3^3\\
t_1=\frac{-1-3}{2}=-2\ \ \mathbb{D}\\
t_2=\frac{-1+3}{2}=1\ \mathbb{D}\\
t=1\\
\sin x=1\\
x=\frac{\pi}{2}+2k\pi\ \ \k\in\mathbb{Z}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \sin x=t\ \ t\in[-1;1]\\
t^2+t-2=0\\
\Delta=1+8=9=3^3\\
t_1=\frac{-1-3}{2}=-2\ \ \mathbb{D}\\
t_2=\frac{-1+3}{2}=1\ \mathbb{D}\\
t=1\\
\sin x=1\\
x=\frac{\pi}{2}+2k\pi\ \ \k\in\mathbb{Z}}\)
POZDRO