Witam
Mam taki problem czy da się w jakis sposób uprościć zredukować taką tożsamość przy pomocy jedynki trygonometrycznej lub innych czarów , treść zadania [z mechaniki] wskazuje ze powinno się coś tu skrócić:
\(\displaystyle{ \sqrt{cos^{2}(t)+4\cdot sin^{2}(t)}}\)
z góry wielkie dzięki
Ciekawa tożsamość trygonometryczna
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Ciekawa tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \sqrt{\cos^{2}(t)+4\sin^{2}(t)} = \sqrt{\cos^{2}(t)+\sin^2 (t) + 3\sin^{2}(t)} = \sqrt{1+3\sin^2(t)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
Ciekawa tożsamość trygonometryczna
i innej opcji nie ma na skrócenie tego żeby całkowicie zlikwidować sin i cos ? ? przynajmniej mi nie wychodzi to .. .. ..