nierówność trygonometryczna
nierówność trygonometryczna
pomoze ktos na szybkosci rozwiazac to zadanie?
\(\displaystyle{ \frac{\cos 2x}{\cos x} }\) dla \(\displaystyle{ x \in (0; \pi)}\)
wychodzi mi cos takiego ale nie wiem co dalej robic
\(\displaystyle{ \frac{\cos^2 x-\sin^2 x}{\cos x} }\)
Bardziej już nie dało się 'udziwnić' tego zapisu ?
Lekturka:
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Szemek
[ Dodano: 28 Lutego 2008, 21:02 ]
nie wiem czemu ale nie moge edytowac, pewnie dlatego ze dodales jakis link...
wiec napisze tu
to moj 1 post wiec nie wiedzialem ze mozna inaczej to zapisac;P a tak po za tym... moze bys pomogl?
\(\displaystyle{ \frac{\cos 2x}{\cos x} }\) dla \(\displaystyle{ x \in (0; \pi)}\)
wychodzi mi cos takiego ale nie wiem co dalej robic
\(\displaystyle{ \frac{\cos^2 x-\sin^2 x}{\cos x} }\)
Bardziej już nie dało się 'udziwnić' tego zapisu ?
Lekturka:
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Szemek
[ Dodano: 28 Lutego 2008, 21:02 ]
nie wiem czemu ale nie moge edytowac, pewnie dlatego ze dodales jakis link...
wiec napisze tu
to moj 1 post wiec nie wiedzialem ze mozna inaczej to zapisac;P a tak po za tym... moze bys pomogl?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2008, o 20:57 przez mara01, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ \frac{cos2x}{cosx} < 1 \\
\frac{cos2x}{cosx} - 1 < 0 \\
\frac{cos2x - cosx}{cosx} < 0 \\
(cos2x - cosx)cosx < 0 \\
-2sin\frac{2x + x}{2} sin\frac{2x - x}{2}\cdot cosx < 0 \\
sin \frac{3x}{2} sin\frac{x}{2} cosx > 0}\)
\frac{cos2x}{cosx} - 1 < 0 \\
\frac{cos2x - cosx}{cosx} < 0 \\
(cos2x - cosx)cosx < 0 \\
-2sin\frac{2x + x}{2} sin\frac{2x - x}{2}\cdot cosx < 0 \\
sin \frac{3x}{2} sin\frac{x}{2} cosx > 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
nierówność trygonometryczna
Lepiej skorzystać ze wzoru
\(\displaystyle{ cos2x=2cos ^{2} x -1}\)
Masz wtedy
\(\displaystyle{ \frac{2cos ^{2} x -1}{cosx} }\)
\(\displaystyle{ cos2x=2cos ^{2} x -1}\)
Masz wtedy
\(\displaystyle{ \frac{2cos ^{2} x -1}{cosx} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
nierówność trygonometryczna
Obustronne mnożenie przez cosinus nie jest zbyt legalne, bo może zmienić znak.
nierówność trygonometryczna
nic mi to nie dalo. bo w odpowiedziach jest takie cos:
\(\displaystyle{ x (0;\frac{ \pi}{2}) \cup (\frac{2\pi}{3}; \pi)}\)
[ Dodano: 28 Lutego 2008, 21:28 ]
aha oka zaraz oblicze delte i powiem ile wyszlo
[ Dodano: 28 Lutego 2008, 21:32 ]
OK!
obliczyłem delte
za \(\displaystyle{ \cos x =t}\)
i wyszlo mi ze \(\displaystyle{ t1= 0,5
t2= 1}\)
pytanie co dalej?
\(\displaystyle{ \cos0,5= i \cos1=}\)???
\(\displaystyle{ x (0;\frac{ \pi}{2}) \cup (\frac{2\pi}{3}; \pi)}\)
[ Dodano: 28 Lutego 2008, 21:28 ]
aha oka zaraz oblicze delte i powiem ile wyszlo
[ Dodano: 28 Lutego 2008, 21:32 ]
OK!
obliczyłem delte
za \(\displaystyle{ \cos x =t}\)
i wyszlo mi ze \(\displaystyle{ t1= 0,5
t2= 1}\)
pytanie co dalej?
\(\displaystyle{ \cos0,5= i \cos1=}\)???
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
nierówność trygonometryczna
niom masz rację ale skąd wziął ci się minus przed 2 skoroWasilewski pisze:\(\displaystyle{ -2sin\frac{2x + x}{2} sin\frac{2x - x}{2}\cdot cosx < 0}\)
\(\displaystyle{ cosx-cosy=2sin \frac{x+y}{2} sin \frac{x-y}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2008, o 21:37 przez garb1300, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
nierówność trygonometryczna
ok Panowie/Panie... mozecie dojsc do porozumienia ? podalem wam jaki ma wyjsc wynik
czyli:
\(\displaystyle{ x \in (0;\frac{ \pi}{2}) \cup (\frac{2\pi}{3}; \pi)}\)
moze niech ktos rozwiaze i komu wyjdzie taki wynik to poda rozwiazanie..>?
czyli:
\(\displaystyle{ x \in (0;\frac{ \pi}{2}) \cup (\frac{2\pi}{3}; \pi)}\)
moze niech ktos rozwiaze i komu wyjdzie taki wynik to poda rozwiazanie..>?
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
nierówność trygonometryczna
Z mojego zapisu wynika to rozwiązanie. Może napiszę kiedy te funkcje się zerują:
\(\displaystyle{ sin\frac{x}{2} = 0 x = 2k\pi}\)
Czyli w naszym przedziale się nie zeruje.
\(\displaystyle{ sin\frac{3x}{2} 0 x = \frac{2k\pi}{3} \\
x = \frac{2\pi}{3}}\)
Zeruje się raz.
\(\displaystyle{ cosx = 0 x = \frac{\pi}{2} + k\pi \\
x = \frac{\pi}{2}}\)
Też się raz zeruje.
Do \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2}}\) obie są dodatnie, więc nierówność jest spełniona dla \(\displaystyle{ x\in (0 \frac{\pi}{2})}\)
Potem cosinus jest do końca przedziału ujemny, a sinus zmienia znak przy \(\displaystyle{ x = \frac{2\pi}{3}}\)
Od tego punktu są obie ujemne, więc znowu nierówność jest spełniona. Zatem wynik:
\(\displaystyle{ x (0, \frac{\pi}{2}) \cup (\frac{2\pi}{3}, \pi)}\)
\(\displaystyle{ sin\frac{x}{2} = 0 x = 2k\pi}\)
Czyli w naszym przedziale się nie zeruje.
\(\displaystyle{ sin\frac{3x}{2} 0 x = \frac{2k\pi}{3} \\
x = \frac{2\pi}{3}}\)
Zeruje się raz.
\(\displaystyle{ cosx = 0 x = \frac{\pi}{2} + k\pi \\
x = \frac{\pi}{2}}\)
Też się raz zeruje.
Do \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2}}\) obie są dodatnie, więc nierówność jest spełniona dla \(\displaystyle{ x\in (0 \frac{\pi}{2})}\)
Potem cosinus jest do końca przedziału ujemny, a sinus zmienia znak przy \(\displaystyle{ x = \frac{2\pi}{3}}\)
Od tego punktu są obie ujemne, więc znowu nierówność jest spełniona. Zatem wynik:
\(\displaystyle{ x (0, \frac{\pi}{2}) \cup (\frac{2\pi}{3}, \pi)}\)
nierówność trygonometryczna
malo co rozumiem z tym zerowaniem itp... moze bys poprostu napisal rozwiazanie..?
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
nierówność trygonometryczna
A co ja przed chwilą napisałem? A poza tym po co Ci rozwiązanie, jeśli go nie zrozumiesz?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2008, o 21:46 przez Wasilewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
nierówność trygonometryczna
Poddaję się. Korzystałem z tablic mat-fiz z 1978 roku( musiał być błąd w druku)- porównałem z Wikipedią, no i rzeczywiście nieporozumienie z tym minusem
nierówność trygonometryczna
napisales to co napisales, ale wczesniej ktos pisal i wyszlo rownanie kwadratowee i nie wiem czy to jest dobrze.
od poczatku do koncza chcialem zobaczyc zadanie, a nie rozbite na kilka postow i nie wiadomo ktore dobrze.
od poczatku do koncza chcialem zobaczyc zadanie, a nie rozbite na kilka postow i nie wiadomo ktore dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
nierówność trygonometryczna
Jest ok. Wasilewski niepotrzebnie się nerwujesz, uszy do góryWasilewski pisze: Zatem wynik:
\(\displaystyle{ x (0, \frac{\pi}{2}) \cup (\frac{2\pi}{3}, \pi)}\)