okresowosc funkcji
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
okresowosc funkcji
z okresowości funkcji sinus i cosinus wynika okresowość zadanej:
\(\displaystyle{ T=2k\pi,\; k\in\mathbb{C}\\
sin(x+T)=sinx\\
cos(x+T)=cosx\\
f(x+T)=\frac{\sin^{5}{(x+T)}}{\cos{(x+T)}}=\frac{(\sin{(x+T)})^{5}}{\cos{(x+T)}}=\frac{(\sin{x})^{5}}{\cos{x}}=\frac{\sin^{5}{x}}{\cos{x}}=f(x)}\)
\(\displaystyle{ T=2k\pi,\; k\in\mathbb{C}\\
sin(x+T)=sinx\\
cos(x+T)=cosx\\
f(x+T)=\frac{\sin^{5}{(x+T)}}{\cos{(x+T)}}=\frac{(\sin{(x+T)})^{5}}{\cos{(x+T)}}=\frac{(\sin{x})^{5}}{\cos{x}}=\frac{\sin^{5}{x}}{\cos{x}}=f(x)}\)