\(\displaystyle{ \sqrt{3}cosx + sinx = \sqrt{2}}\)
albo podobne:
\(\displaystyle{ sinx + \sqrt{3}cosx = 1}\)
?!
jedno proste równanie!
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
jedno proste równanie!
Wskazówka - mamy równoważnie w pierwszym:
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{3}\cos x +\cos \frac{\pi}{3} \sin x = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
a w drugim:
\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3} \sin x + \sin \frac{\pi}{3} \cos x = \frac{1}{2}}\)
Q.
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{3}\cos x +\cos \frac{\pi}{3} \sin x = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
a w drugim:
\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3} \sin x + \sin \frac{\pi}{3} \cos x = \frac{1}{2}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
jedno proste równanie!
Dlaczego tak jest - łatwo sprawdzić prostym rachunkiem.
Jak na to wpadłem - nie podejmuję się wyjaśniać, nie wiem jak działa mózg matematyka.
A na trzecie, niezadane pytanie: co dalej? - mam nadzieję, że już będziesz umiała sama odpowiedzieć.
Q.
Jak na to wpadłem - nie podejmuję się wyjaśniać, nie wiem jak działa mózg matematyka.
A na trzecie, niezadane pytanie: co dalej? - mam nadzieję, że już będziesz umiała sama odpowiedzieć.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 20:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bełchatów
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
jedno proste równanie!
ale móglbyś mi wyjaśnić skąd to sie bierze? dlaczego tak jest? bo tego nie rozumiem..
[ Dodano: 28 Lutego 2008, 00:49 ]
jakoś to rozpisać? :>
[ Dodano: 28 Lutego 2008, 00:49 ]
jakoś to rozpisać? :>