wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
wykres funkcji
funkcja \(\displaystyle{ f(x)= cos^{2}x-5}\) jak narysowac wykres takiej funkcji?? [/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
wykres funkcji
rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ cosx}\) to co jest pod osią x odbijasz symetrycznie względem tej osi, a następnie otrzymany wykres przesuwasz o wektor: \(\displaystyle{ \vec{u}=[0,-5]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
wykres funkcji
\(\displaystyle{ cos^2 x}\) to cosinus 2 razy gestszy(krotszy) i wartosci zamiast sa tylko (bardziej plaski) a -5 to przesuniety o 5 jednostek w dol
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7153
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1324 razy
wykres funkcji
\(\displaystyle{ \cos 2x=2\cos^2 x-1\Rightarrow \cos^2 x=\frac{\cos 2x+1}{2}}\)
czyli nasza funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\cos^2 x-5=\frac{\cos 2x}{2}-\frac{9}{2}}\)
czyli nasza funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\cos^2 x-5=\frac{\cos 2x}{2}-\frac{9}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
wykres funkcji
czyli \(\displaystyle{ cos^{2}x}\) traktujemy tak samo jak \(\displaystyle{ |cosx|}\) ?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7153
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1324 razy
wykres funkcji
Od \(\displaystyle{ \cos^2 x}\) do \(\displaystyle{ |\cos x|}\) droga daleka, więc nie można tak powiedzieć. Z tym wykresem i jego "przeróbką" tez byłbym ostrożny, bo różnice w nich są spore.