Wyznacz miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ f}\) danej wzorem \(\displaystyle{ f(x) = cos7x - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Prosze o pomoc
Wyznacz miejsca zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Wyznacz miejsca zerowe
wskazowka: \(\displaystyle{ 7x=t\\f(x)=cos t- \frac{ \sqrt{3}}{2}=0}\)
i jak juz wyliczysz i bedziesz mial wynik to podstawisz znowu \(\displaystyle{ t=7x}\)
i podzielisz wszystko przez 7.
jesli ciagle niewiesz jak to ponizej masz rozwiazanie:
\(\displaystyle{ t= \frac{\pi}{6}+2k \pi t= - \frac{\pi}{6}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{42}+ \frac{2}{7}k \pi x= - \frac{\pi}{42}+ \frac{2}{7}k \pi}\)
w odpowiedziach moze sie pojawic polaczenie tych rozwiazan:)
i jak juz wyliczysz i bedziesz mial wynik to podstawisz znowu \(\displaystyle{ t=7x}\)
i podzielisz wszystko przez 7.
jesli ciagle niewiesz jak to ponizej masz rozwiazanie:
\(\displaystyle{ t= \frac{\pi}{6}+2k \pi t= - \frac{\pi}{6}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{42}+ \frac{2}{7}k \pi x= - \frac{\pi}{42}+ \frac{2}{7}k \pi}\)
w odpowiedziach moze sie pojawic polaczenie tych rozwiazan:)
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
Wyznacz miejsca zerowe
\(\displaystyle{ f(x)=\cos(7x)- \frac{\sqrt3}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow \cos(7x)=\frac{\sqrt3}{2}
7x=\frac{\pi}{6} + 2k\pi 7x=1\frac{5\pi}{6}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow x=\frac{\pi}{42}+\frac{2k\pi}{7} x=\frac{11\pi}{42}+\frac{2k\pi}{7}, gdzie k C}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow \cos(7x)=\frac{\sqrt3}{2}
7x=\frac{\pi}{6} + 2k\pi 7x=1\frac{5\pi}{6}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow x=\frac{\pi}{42}+\frac{2k\pi}{7} x=\frac{11\pi}{42}+\frac{2k\pi}{7}, gdzie k C}\)