Proste rownania.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mcsQueeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 21 sty 2008, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

Proste rownania.

Post autor: mcsQueeb »

cosx - cos( x + pi/3) = 0

sinx - cosx = 0

sinx + cosx = 1

Jak za takie cos w ogole sie zabrac? moglby ktos krok po kroku wytlumaczyc jak to rozwiazywac? na co zwracac uwage, np jesli bylby tg i ctg ?
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 99 razy

Proste rownania.

Post autor: enigm32 »

We wszystkich doprowadź do tego, by był jeden typ funkcji trygonometrycznej, używając np wzorów redukcyjnych, potem korzystając z wzorów na sumy, różnice dunkcji trygonomterycznych otzrymujesz elemetarne równania, np. sin(a)=b, no a ztym to wiadomo, jak sobie poradzić. pzdr.
ODPOWIEDZ