Witam!
Mam takie zadanko:
\(\displaystyle{ \cos ^4 x + \sin ^4 x =\frac{3}{4}}\)
trzeba znaleźć sumę rozwiazań równania zawartych w przedziale
i drugie podobne:
\(\displaystyle{ \cos ^4 x - 6\cos ^2x \cdot \sin ^2x + \sin ^4 x =1}\)
i tu też trzeba znaleźć sumę rozwiazań równania zawartych w przedziale
Jak znaleść sume rozwiązań takiego równania?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 19 maja 2004, o 16:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z zimowej stolicy ;)
Jak znaleść sume rozwiązań takiego równania?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2017, o 23:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Jak znaleść sume rozwiązań takiego równania?
1)
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ \cos^4 x+ \sin^4 x=(\cos^2x+\sin^2x)^2-2\sin^2x\cos^2x=1-2\sin^2x\cos^2x}\)
Mamy:
\(\displaystyle{ 1-2\sin^2x\cos^2x=\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ 2\sin^2x\cos^2x=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ 4sin^2x\cos^2x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ (2\sin x\cos x)\cdot (2\sin x\cos x)=\frac{1}{2}}\)
Wiedząc, że \(\displaystyle{ 2\sin x \cos x=\sin 2x}\) już sobie poradzisz:)
2) analogicznie:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ \cos^4 x+ \sin^4 x=(\cos^2x+\sin^2x)^2-2\sin^2x\cos^2x=1-2\sin^2x\cos^2x}\)
Mamy:
\(\displaystyle{ 1-2\sin^2x\cos^2x=\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ 2\sin^2x\cos^2x=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ 4sin^2x\cos^2x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ (2\sin x\cos x)\cdot (2\sin x\cos x)=\frac{1}{2}}\)
Wiedząc, że \(\displaystyle{ 2\sin x \cos x=\sin 2x}\) już sobie poradzisz:)
2) analogicznie:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki