Oblicz

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kwiatek29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

Oblicz

Post autor: Kwiatek29 »

\(\displaystyle{ sin\alpha-cos\alpha}\) , wiedząc, że \(\displaystyle{ sin\alpha cos\alpha=0.25}\)
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

Oblicz

Post autor: arpa007 »

zapisze normalnie bez latexa bo nie dziala:/

\(\displaystyle{ sinx= 1/4cosx}\)
do jedynki trgonometrycznej podstawiamy:
\(\displaystyle{ (1/4cos x)^2+cos^2 x=1}\) co daje \(\displaystyle{ 1/(16cos^2 x) + cos^x=1}\)
tu mamy rownanie kwadratowe jesli podstawimt sobie \(\displaystyle{ cos^2 x=t
1/16t + t=1}\)

wyliczysz juz cos to podstawisz do 1 wzoru i wyliczysz sinus
Ostatnio zmieniony 26 lut 2008, o 22:09 przez arpa007, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Oblicz

Post autor: Lorek »

ODPOWIEDZ