wiem ze mianownik rozny od zera ale co dalej??
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1 - sin^{4}x - cos^{4}x }{1 - cos^{2}x - sin^{6}x }}\)
Wyznacz dziedzine i zbior wartosci funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Plock
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Wyznacz dziedzine i zbior wartosci funkcji
Mala podpowiedz
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1-(\sin ^4x+\cos ^4x)}{\sin ^2x-\sin ^6x}=
\frac{1-[(\sin ^2x+\cos ^2x)^2-2\sin ^2x\cos ^2x]}{\sin ^2x(1-\sin ^4x)}=
\frac{1-(1-2\sin ^2x\cos ^2x)}{\sin ^2x(1-\sin ^2x)(1+\sin ^2x)}=
\frac{2\sin ^2x\cos ^2x)}{\sin ^2x\cos ^2x(1+\sin ^2x)}=
\frac{2}{1+\sin ^2x}}\)
Dalej powinienes dac rade POZDRO
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1-(\sin ^4x+\cos ^4x)}{\sin ^2x-\sin ^6x}=
\frac{1-[(\sin ^2x+\cos ^2x)^2-2\sin ^2x\cos ^2x]}{\sin ^2x(1-\sin ^4x)}=
\frac{1-(1-2\sin ^2x\cos ^2x)}{\sin ^2x(1-\sin ^2x)(1+\sin ^2x)}=
\frac{2\sin ^2x\cos ^2x)}{\sin ^2x\cos ^2x(1+\sin ^2x)}=
\frac{2}{1+\sin ^2x}}\)
Dalej powinienes dac rade POZDRO