oblicz bez uzywania kalulatora sin...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
truskawka89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 28 razy

oblicz bez uzywania kalulatora sin...

Post autor: truskawka89 »

oblicz bez uzycia kalkulatora \(\displaystyle{ sin75}\), korzystajac ze wzoru: \(\displaystyle{ sin(\alpha + \beta)= sin\alphacos\beta + sin\betacos\alpha}\)[/latex]
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

oblicz bez uzywania kalulatora sin...

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ \sin 75^{\circ}=\sin(45^{\circ}+30^{\circ})}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

oblicz bez uzywania kalulatora sin...

Post autor: Wasilewski »

Tylko zaproponowany wzór nie jest poprawny, bo:
\(\displaystyle{ sin(\alpha + \beta) = sin\alpha cos\beta + sin\beta cos\alpha}\)
truskawka89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 28 razy

oblicz bez uzywania kalulatora sin...

Post autor: truskawka89 »

tak tak masz racje, zle przepisalam.
ODPOWIEDZ