alfa jest mniejszym katem ostrym w trojkacie prostokatnym
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
alfa jest mniejszym katem ostrym w trojkacie prostokatnym
kat \(\displaystyle{ \alpha}\) jest mniejszym katem ostrym w trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych o dl. \(\displaystyle{ 6cm}\) i \(\displaystyle{ 7cm}\). Obl wartosc \(\displaystyle{ W= 17sin\alphacos\alpha - 7tg\alpha}\)[/latex]
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
alfa jest mniejszym katem ostrym w trojkacie prostokatnym
z tw. Pitagorasa obliczymy przeciwprostokątną (c), a następnie
naprzeciw mniejszego kąta leży krótszy bok
\(\displaystyle{ \tan =\frac{6}{7}}\)
\(\displaystyle{ \sin = \frac{6}{c}}\)
naprzeciw mniejszego kąta leży krótszy bok
\(\displaystyle{ \tan =\frac{6}{7}}\)
\(\displaystyle{ \sin = \frac{6}{c}}\)