Wykaz ze tg > sin
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
Wykaz ze tg > sin
Wykaz ze jesli\(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym trojkata prostokatnego, to \(\displaystyle{ tg\alpha > sin\alpha}\)[/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Wykaz ze tg > sin
Zacznijmy od oczywistego:
\(\displaystyle{ cosx < 1 \ \ |\cdot \frac{1}{cosx} \\
\frac{1}{cosx} > 1 \ \ |\cdot sinx \\
\frac{sinx}{cosx} > sinx \\
tgx > sinx}\)
\(\displaystyle{ cosx < 1 \ \ |\cdot \frac{1}{cosx} \\
\frac{1}{cosx} > 1 \ \ |\cdot sinx \\
\frac{sinx}{cosx} > sinx \\
tgx > sinx}\)