Wyznacz zbior wartosci funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
Wyznacz zbior wartosci funkcji
Wyznacz zbior wartosci funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{7}sinx +2 \sqrt{7}}\)[/latex]
- SK8
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 10:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 36 razy
Wyznacz zbior wartosci funkcji
\(\displaystyle{ -1\leqslant sinx\leqslant 1}\)
\(\displaystyle{ -\sqrt{7}\leqslant\sqrt{7}sinx\leqslant\sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ -\sqrt{7}+2\sqrt{7}\leqslant\sqrt{7}sinx+2\sqrt{7}\leqslant\sqrt{7}+2\sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{7}\leqslant f(x)\leqslant 3\sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ -\sqrt{7}\leqslant\sqrt{7}sinx\leqslant\sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ -\sqrt{7}+2\sqrt{7}\leqslant\sqrt{7}sinx+2\sqrt{7}\leqslant\sqrt{7}+2\sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{7}\leqslant f(x)\leqslant 3\sqrt{7}}\)