rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ ctgx + tgx = \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
proszę o pomoc..
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Pomógł: 6 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ ctgx = \frac{1}{tgx}}\)
\(\displaystyle{ t = tg x}\)
Otrzymujesz coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{1}{t} + t = \frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
Teraz już sobie poradzisz chyba
\(\displaystyle{ t = tg x}\)
Otrzymujesz coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{1}{t} + t = \frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
Teraz już sobie poradzisz chyba
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx}+ \frac{sinx}{cosx}= \frac{4 \sqrt{3} }{3}
\\
\frac{cos^2x+sin^2x}{sinx cosx} =\frac{4 \sqrt{3} }{3}
\\
\frac{1}{ \frac{1}{2} 2 sinx cosx } =\frac{4 \sqrt{3} }{3}
\\
\frac{2}{sin2x}=\frac{4 \sqrt{3} }{3}
\\
4 \sqrt{3}sin2x=6
\\
sin2x= \frac{3}{2 \sqrt{3} }
\\
sin2x= \frac{ \sqrt{3} }{2}
\\
2x= \frac{\Pi}{3}+2k\Pi x= \frac{2\Pi}{3}+2k\Pi
\\
x= \frac{\Pi}{6}+k\Pi x= \frac{\Pi}{3}+k\Pi}\)
\\
\frac{cos^2x+sin^2x}{sinx cosx} =\frac{4 \sqrt{3} }{3}
\\
\frac{1}{ \frac{1}{2} 2 sinx cosx } =\frac{4 \sqrt{3} }{3}
\\
\frac{2}{sin2x}=\frac{4 \sqrt{3} }{3}
\\
4 \sqrt{3}sin2x=6
\\
sin2x= \frac{3}{2 \sqrt{3} }
\\
sin2x= \frac{ \sqrt{3} }{2}
\\
2x= \frac{\Pi}{3}+2k\Pi x= \frac{2\Pi}{3}+2k\Pi
\\
x= \frac{\Pi}{6}+k\Pi x= \frac{\Pi}{3}+k\Pi}\)