Badanie okresowości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
affected
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 4 lis 2006, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Badanie okresowości funkcji

Post autor: affected »

Czy ktoś mógłby po kolei mi przedstawić jak się bada okres funkcji tryg. np.
y=sinx*cosx,y=sin2x+sin(-4x),y=sin\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)x-cos\(\displaystyle{ \frac{7}{8}}\)x

Wiem, że są wzory na szybkie obliczanie okresu czy ktoś je zna i może podać oraz napisać w jakich sytuacjach korzysta sie z nich.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Badanie okresowości funkcji

Post autor: Lorek »

Okresem podstawowym funkcji \(\displaystyle{ \sin (ax)}\) jest \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{a}}\), podobnie dla cosinusa i funkcji postaci \(\displaystyle{ p\sin (ax)+q}\).
Inna przydatna rzecz: jeśli okresem f(x) jest \(\displaystyle{ T_1}\), a okresem g(x) \(\displaystyle{ T_2}\) (\(\displaystyle{ f(x)\not\equiv g(x)}\)) to okresem \(\displaystyle{ f(x)\pm g(x)}\) jest \(\displaystyle{ NWW(T_1;T_2)}\)
a \(\displaystyle{ \sin x\cos x=\frac{1}{2}\sin 2x}\)
ODPOWIEDZ