mam takie w sumie ultra proste zadanie wydawało by sie... tylko za chiny nie wiem jak je ugryść...
\(\displaystyle{ f(x)=\sin (x)+\cos (x)}\)
Potrzebuje wyznaczyć zbiór wartości.
Z góry dzięki za pomoc
Zbiór wartosci
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 gru 2007, o 15:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zza firewalls
- Podziękował: 1 raz
Zbiór wartosci
głupio sie przyznać ale dalej mam problem, mógłby ktoś zrobić do końca to zadanie .
Thnx jeszcze raz.
Thnx jeszcze raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Zbiór wartosci
\(\displaystyle{ =2\cos ft( \frac{\pi}{4} \right)\cdot \cos ft( \frac{\pi}{4}-x \right)=
\sqrt{2}\cos ft( \frac{\pi}{4}-x \right)\\
\\
-1 qslant \cos x qslant 1\\
-1 qslant \cos ft( \frac{\pi}{4}-x \right) qslant 1\\
-\sqrt{2} qslant \cos ft( \frac{\pi}{4}-x \right) qslant \sqrt{2}\\
Y=[-\sqrt{2};\sqrt{2}]}\)
POZDRO
\sqrt{2}\cos ft( \frac{\pi}{4}-x \right)\\
\\
-1 qslant \cos x qslant 1\\
-1 qslant \cos ft( \frac{\pi}{4}-x \right) qslant 1\\
-\sqrt{2} qslant \cos ft( \frac{\pi}{4}-x \right) qslant \sqrt{2}\\
Y=[-\sqrt{2};\sqrt{2}]}\)
POZDRO