rozwiaz rownanie:
\(\displaystyle{ sinx+sin2x+sin3x=4cosx cos\frac{x}{2} cos \frac{3x}{2}}\)
rownanie
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
rownanie
może lepiej użyjemy wzoru na sumę sinusów dla sinx i sin2x
\(\displaystyle{ 2\sin 2x \cos x + \sin 2x = 2\cos x(\cos x + \cos 2x )}\)
\(\displaystyle{ \sin 2x (2\cos x +1) = 2\cos x (\cos x + \cos 2x)}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x \cos x (2\cos x +1) - 2\cos x (\cos x + \cos 2x)}\)
\(\displaystyle{ 2\cos x(2\sin x \cos x +\sin x - \cos x - \cos 2x)=0}\)
no i dalej już łatwo
\(\displaystyle{ 2\sin 2x \cos x + \sin 2x = 2\cos x(\cos x + \cos 2x )}\)
\(\displaystyle{ \sin 2x (2\cos x +1) = 2\cos x (\cos x + \cos 2x)}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x \cos x (2\cos x +1) - 2\cos x (\cos x + \cos 2x)}\)
\(\displaystyle{ 2\cos x(2\sin x \cos x +\sin x - \cos x - \cos 2x)=0}\)
no i dalej już łatwo