rownanie kwadratowe z sinusami
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
rownanie kwadratowe z sinusami
16/12
Znajdz wartość \(\displaystyle{ sin }\) tak aby suma odwrotności pierwiastkow równania
\(\displaystyle{ x^{2} + (sin )x + sin =1}\)
Była rowna \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Znajdz wartość \(\displaystyle{ sin }\) tak aby suma odwrotności pierwiastkow równania
\(\displaystyle{ x^{2} + (sin )x + sin =1}\)
Była rowna \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
rownanie kwadratowe z sinusami
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_{1}}+ \frac{1}{x_{2}}= \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x_{1}+x_{2}}{x_{1}x_{2}}= \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
przy czym ze wzorow Vietta mamy:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}= - \frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}= \frac{c}{a}}\)
a wiec:
\(\displaystyle{ \frac{- \frac{b}{a}}{\frac{c}{a}}= \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{b}{c}= \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{sin }{sin -1}= \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
edit1:
\(\displaystyle{ 2sin = - \sqrt{3} sin + \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ sin = \frac{ \sqrt{3} }{2+ \sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ sin =2 \sqrt{3} -3}\)
\(\displaystyle{ sin =0,46410161513775458705489268301174}\)
\(\displaystyle{ \alpha=28^{o}}\)
dobrze xD ??
\(\displaystyle{ \frac{x_{1}+x_{2}}{x_{1}x_{2}}= \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
przy czym ze wzorow Vietta mamy:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}= - \frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}= \frac{c}{a}}\)
a wiec:
\(\displaystyle{ \frac{- \frac{b}{a}}{\frac{c}{a}}= \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{b}{c}= \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{sin }{sin -1}= \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
edit1:
\(\displaystyle{ 2sin = - \sqrt{3} sin + \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ sin = \frac{ \sqrt{3} }{2+ \sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ sin =2 \sqrt{3} -3}\)
\(\displaystyle{ sin =0,46410161513775458705489268301174}\)
\(\displaystyle{ \alpha=28^{o}}\)
dobrze xD ??
Ostatnio zmieniony 17 lut 2008, o 23:40 przez arpa007, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
rownanie kwadratowe z sinusami
tylko ze przy rysowaniu wykresu wychodzi mi od 2 do nieskonczonosci, a powinno byc od - nieskonczonosci do 2. a tobie jak wychodzi z tym wykresem?
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
rownanie kwadratowe z sinusami
szukamy pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^{2}+(sinx)x+sinx=1}\) żeby korzystać z wzorów vieta i innych bajerów musi być ...=0 więc
\(\displaystyle{ x^{2}+(sinx)x+sinx-1=0}\)
dochodzisz do:
\(\displaystyle{ - \frac{b}{c} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
ale c to jest sinx-1 a nie samo sinx
wybaczcie, ale daje nie wiem jak jest alfa:P
[ Dodano: 18 Lutego 2008, 08:54 ]
arpa007,
Pamiętakmy, że simus jest funkcją okresową, więc co jakis czas przyjmuje te same wartości
z wzorów viety można korzystac zawsze, ale ma to tylko sens, kiedy są pierwiastki, więc \(\displaystyle{ \Delta qslant 0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(sinx)x+sinx-1=0}\)
dochodzisz do:
\(\displaystyle{ - \frac{b}{c} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
ale c to jest sinx-1 a nie samo sinx
wybaczcie, ale daje nie wiem jak jest alfa:P
[ Dodano: 18 Lutego 2008, 08:54 ]
arpa007,
Pamiętakmy, że simus jest funkcją okresową, więc co jakis czas przyjmuje te same wartości
z wzorów viety można korzystac zawsze, ale ma to tylko sens, kiedy są pierwiastki, więc \(\displaystyle{ \Delta qslant 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
rownanie kwadratowe z sinusami
arpa007, tak tyle ze musimy jeszcze obliczyc zalozenie delty tzn
\(\displaystyle{ \Delta >0}\)
mozesz to dla mnei obliczyc bo w tym mi wychodzi cos sprzecznego.
\(\displaystyle{ \Delta >0}\)
mozesz to dla mnei obliczyc bo w tym mi wychodzi cos sprzecznego.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
rownanie kwadratowe z sinusami
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha-4sin\alpha+>0}\) dla kazdego \(\displaystyle{ x\in R}\)
no rzeczywiście z tą 4 mi się pokiepściło, co nie zmienia faktu że i tak \(\displaystyle{ \Delta}\)ci nie wpłynie na rozwiązanie
no rzeczywiście z tą 4 mi się pokiepściło, co nie zmienia faktu że i tak \(\displaystyle{ \Delta}\)ci nie wpłynie na rozwiązanie
Ostatnio zmieniony 18 lut 2008, o 18:13 przez escargot, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
rownanie kwadratowe z sinusami
czy aby na pewno?escargot pisze:\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha-4sin\alpha+16>0}\)
mi wyszlo:
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha-4sin\alpha+4>0}\)
bo
\(\displaystyle{ A=1 \ B=sin \ C= sin -1}\)
zatem po podstawieniu pod wzor na delte to wyjdzie chyba to moje. mam racje?
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
rownanie kwadratowe z sinusami
nic to nie zmieni:
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha-4sin\alpha+4>0}\)
\(\displaystyle{ (sin \alpha -2)^2>0}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha> 2}\)
sprzecznosc, czyli delta nic nie zmienia....
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha-4sin\alpha+4>0}\)
\(\displaystyle{ (sin \alpha -2)^2>0}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha> 2}\)
sprzecznosc, czyli delta nic nie zmienia....
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy