rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 1-2sinxcosx+\frac{sinx}{cosx}-2sin^{2}x=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{cosx-2sinxcos^{2}x+sinx-2sin^{2}xcosx}{cosx}=0}\)
\(\displaystyle{ cosx(1-2sinxcosx)+sinx(1-2sinxcosx)=0}\)
\(\displaystyle{ (cosx+sinx)(1-2sinxcosx)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx=-sinx sin2x=1}\)
\(\displaystyle{ ctgx=-1 2x=\frac{\Pi}{2}+2k\Pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\Pi}{4}+k\Pi x=\frac{7\Pi}{4}+k\Pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{cosx-2sinxcos^{2}x+sinx-2sin^{2}xcosx}{cosx}=0}\)
\(\displaystyle{ cosx(1-2sinxcosx)+sinx(1-2sinxcosx)=0}\)
\(\displaystyle{ (cosx+sinx)(1-2sinxcosx)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx=-sinx sin2x=1}\)
\(\displaystyle{ ctgx=-1 2x=\frac{\Pi}{2}+2k\Pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\Pi}{4}+k\Pi x=\frac{7\Pi}{4}+k\Pi}\)