1.
\(\displaystyle{ ctgx+tgx=\frac{4\sqrt{3}}{3}\\
\frac{1}{sinxcosx}=\frac{4\sqrt{3}}{3}\\
\sqrt{3}=sinxcosx}\)
2. Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ cos2x+sinx=a^{2}+4b+3}\) z niewiadomą x wiedząc, że \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+ax^{2}+1}\) jest podzielny prze wielomian \(\displaystyle{ Q(x)=x^{2}-1}\).
?? proszę o pomoc
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ ctgx= \frac{1}{tgx}}\)
podstawiasz z=tgx i podaną równość doprowadzasz do równania kwadratowego, obliczasz deltę, pierwiastki
są dwa rozwiązania \(\displaystyle{ x_{1} = \frac{\pi}{6}}\) \(\displaystyle{ x_{2} = \frac{\pi}{3}}\)
[ Dodano: 16 Lutego 2008, 19:19 ]
w kolejnej równości wystarczy licznik i mianownik pomnożyć przez dwa masz wtedy w mianowniku sin2x
podstawiasz z=tgx i podaną równość doprowadzasz do równania kwadratowego, obliczasz deltę, pierwiastki
są dwa rozwiązania \(\displaystyle{ x_{1} = \frac{\pi}{6}}\) \(\displaystyle{ x_{2} = \frac{\pi}{3}}\)
[ Dodano: 16 Lutego 2008, 19:19 ]
w kolejnej równości wystarczy licznik i mianownik pomnożyć przez dwa masz wtedy w mianowniku sin2x
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
rozwiąż równanie
To samo wychodzi ze sposobu proponowanego przez autora tematu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx cosx} = \frac{4\sqrt{3}}{3} \\
sinxcosx = \frac{\sqrt{3}}{4} \\
\frac{1}{2} sin2x = \frac{\sqrt{3}}{4} \\
sin2x = \frac{\sqrt{3}}{2} \\
2x = \frac{\pi}{3} + 2k\pi x = \frac{2\pi}{3} + 2k\pi \\
x = \frac{\pi}{6} + k\pi x = \frac{\pi}{3} + k\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx cosx} = \frac{4\sqrt{3}}{3} \\
sinxcosx = \frac{\sqrt{3}}{4} \\
\frac{1}{2} sin2x = \frac{\sqrt{3}}{4} \\
sin2x = \frac{\sqrt{3}}{2} \\
2x = \frac{\pi}{3} + 2k\pi x = \frac{2\pi}{3} + 2k\pi \\
x = \frac{\pi}{6} + k\pi x = \frac{\pi}{3} + k\pi}\)