Równania i nierówności trygonometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 paź 2007, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
Równania i nierówności trygonometryczne.
Witam serdecznie. Mam problem z takimi zadaniami :/
Czy może mi ktoś krok po kroku rozpisać jak rozwiązuje się takie równanie i nierówność
\(\displaystyle{ sin3x = ctgxsin3x}\)
\(\displaystyle{ \frac{-1}{2cosx - 1} > 0}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Czy może mi ktoś krok po kroku rozpisać jak rozwiązuje się takie równanie i nierówność
\(\displaystyle{ sin3x = ctgxsin3x}\)
\(\displaystyle{ \frac{-1}{2cosx - 1} > 0}\)
Z góry dziękuję za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Równania i nierówności trygonometryczne.
\(\displaystyle{ -(2cosx-1)>0}\)
\(\displaystyle{ -2cosx+1>0}\)
\(\displaystyle{ -2cosx> -1}\)
\(\displaystyle{ cosx< \frac{1}{2}}\)
rysujesz cosinus i prosta \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}}\)
i odczytujesz...
takie zadanka sa w podreczniku i na lekcjach
\(\displaystyle{ -2cosx+1>0}\)
\(\displaystyle{ -2cosx> -1}\)
\(\displaystyle{ cosx< \frac{1}{2}}\)
rysujesz cosinus i prosta \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}}\)
i odczytujesz...
takie zadanka sa w podreczniku i na lekcjach
Ostatnio zmieniony 15 lut 2008, o 18:28 przez arpa007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Równania i nierówności trygonometryczne.
arpa007,
popraw szybko:P, dzielisz przez -2, a dalej masz - po prawej stronie;]
\(\displaystyle{ cosx}\)
popraw szybko:P, dzielisz przez -2, a dalej masz - po prawej stronie;]
\(\displaystyle{ cosx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 paź 2007, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
Równania i nierówności trygonometryczne.
Dziękuje za rozwiązanie nierówności.
Ale co to jest? Skąd się to wzięło? To do równania...?
Ale co to jest? Skąd się to wzięło? To do równania...?
arpa007 pisze:\(\displaystyle{ ctgx=1\\x= \frac{\pi}{4}+k \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Równania i nierówności trygonometryczne.
z tego co widzę, to pierwsze równanie podzielone obustronnie przec sin3x
oczywiście pamiętamy kiedy sinus się zeruje i uwzględnili byśmy to w rozwiązaniu, ale nie zawiera się wiec wszytsko jest ok
oczywiście pamiętamy kiedy sinus się zeruje i uwzględnili byśmy to w rozwiązaniu, ale nie zawiera się wiec wszytsko jest ok
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Równania i nierówności trygonometryczne.
Ale sin3x zeruje się częściej, mianowicie: \(\displaystyle{ sin3x = 0 x = \frac{k\pi}{3}}\), a z dziedziny mamy jedynie \(\displaystyle{ x k\pi}\), zatem należałoby jeszcze dodać:
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{3} + k\pi x = \frac{2\pi}{3} + k\pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{3} + k\pi x = \frac{2\pi}{3} + k\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Równania i nierówności trygonometryczne.
kiedy sin3x=0 to nasze równanie jest spełnione jak to zauwazył Wasilewski tylko zmienia się okres przeciez, bo jest powinowactwo wzgledem osi OY, czyli chyba powinno być \(\displaystyle{ + \frac{k \pi}{3}}\)???
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Równania i nierówności trygonometryczne.
No właśnie nie, bo można to zapisać tak:
\(\displaystyle{ sin3x = 0 \\
x = k\pi x = \frac{\pi}{3} + k\pi x = \frac{2\pi}{3} + k\pi}\)
To oczywiście dawałoby razem: \(\displaystyle{ x = \frac{k\pi}{3}}\), ale \(\displaystyle{ x k\pi}\), zatem pozostaje:
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{3} + k\pi x = \frac{2\pi}{3} + k\pi}\)
\(\displaystyle{ sin3x = 0 \\
x = k\pi x = \frac{\pi}{3} + k\pi x = \frac{2\pi}{3} + k\pi}\)
To oczywiście dawałoby razem: \(\displaystyle{ x = \frac{k\pi}{3}}\), ale \(\displaystyle{ x k\pi}\), zatem pozostaje:
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{3} + k\pi x = \frac{2\pi}{3} + k\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Równania i nierówności trygonometryczne.
a no fakt, przeciez mamy ctg wiec od rdrazu wyrzucamy \(\displaystyle{ k \pi}\)
Mój błąd, przepraszam;)
Mój błąd, przepraszam;)