Witam. Dopiero "wchodze" w trygonometrie i mam problem z kilkoma( zapewne prostymi) zadaniami:
1) Rozwiaz rownanie
a) \(\displaystyle{ \sin x+\cos x=1}\)
b) \(\displaystyle{ ctg 3x=1}\) w zbiorze (0;pi)
2) okresl zbior wartosci funkcji \(\displaystyle{ f}\):
a)\(\displaystyle{ f(x)=\sin x\cos x}\)
b)\(\displaystyle{ f(x)=(sin x-cos x)(sin x+cos x)}\)
c)\(\displaystyle{ f(x)= \frac{4}{tg x+ ctg x}}\)
Jak je rozwiazac? dziekuje
rownania, funkcje
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
rownania, funkcje
1.
a)można zastosować podstawienie:
\(\displaystyle{ \tan \frac{x}{2} =t}\), gdzie
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{2t}{1+t^{2}} \ , \ \cos x= \frac{1-t^{2}}{1+t^{2}}}\)
lub włożyć w układ z jedynką trygonometryczną
a)można zastosować podstawienie:
\(\displaystyle{ \tan \frac{x}{2} =t}\), gdzie
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{2t}{1+t^{2}} \ , \ \cos x= \frac{1-t^{2}}{1+t^{2}}}\)
lub włożyć w układ z jedynką trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 15 razy
rownania, funkcje
Cos slabo kontaktuje i nie moge tego ogarnac jak to podstawiasz... moglbys sie rozwinac?
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
rownania, funkcje
po prostu tak jest, spróbuj podstawić i policzyć, a jeśli nie przekonuje Cię ta metoda to skorzystaj z tej drugiej