Wykaż tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
andrzejskurcz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Plock
Podziękował: 14 razy

Wykaż tożsamość

Post autor: andrzejskurcz »

Prosze, blagam o pomoc. sam nie daje rady

1) \(\displaystyle{ \frac{cos(45^o + )}{cos(45^o - )} = \frac{1}{cos2\alpha} - \frac{1}{ctg2\alpha}}\)

2) \(\displaystyle{ tg(30^o + \frac{\alpha}{2}) tg(30^o + \frac{\alpha}{2}) = \frac{2cos\alpha - 1}{2cos\alpha + 1}}\)
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Wykaż tożsamość

Post autor: Piotrek89 »

no więc 1:

\(\displaystyle{ \frac{\cos 45^{\circ} \cos - \sin 45^{\circ}\ sin }{\cos 45^{\circ} + \sin 45^{\circ} \sin }=\frac{1-\sin 2\alpha}{\cos 2 }}\)

\(\displaystyle{ \frac{cos - \sin }{\cos + \sin }=\frac{\sin ^{2}\alpha - 2\sin \cos + \cos ^{2} }{(\cos - \sin )(\cos + \sin )}}\)

no i teraz licznik ze wzoru skróconego mnożenia i ładnie wychodzi

jakby coś było niejasne, pisz
andrzejskurcz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Plock
Podziękował: 14 razy

Wykaż tożsamość

Post autor: andrzejskurcz »

akurat tak wyszlo ze ten pierwszy sam zrobilem juz po poscie na forum, natomiast przyklad numer 2 za cholere nie chce wyjsc
ODPOWIEDZ