Czy ktos mi moglby z tym pomoc?? bo za chiny nie moge sobie poradzic
1) \(\displaystyle{ 1-tg^2\alpha}\)
2) \(\displaystyle{ sin\alpha + sin2\alpha + sin3\alpha}\)
3) \(\displaystyle{ sin\alpha + sin\beta + sin(\alpha + \beta)}\)
4) \(\displaystyle{ 1 + sin\alpha + cos\alpha}\)
Przedstaw w postaci iloczynu
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Plock
- Podziękował: 14 razy
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
1.\(\displaystyle{ (1-\tan )(1+\tan )}\)
2. \(\displaystyle{ \sin }\) i \(\displaystyle{ \sin 3\alpha}\) ze wzoru na sumę sinusów a później zobacz co się stanie
2. \(\displaystyle{ \sin }\) i \(\displaystyle{ \sin 3\alpha}\) ze wzoru na sumę sinusów a później zobacz co się stanie
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Plock
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
chodzi o to:
\(\displaystyle{ sin2x=sin(x+x)}\) a to jest twierdzenie takie
\(\displaystyle{ sin3x=sin[x+x+x]=sin(2x+x)}\) a to jest to samo twierdzenie, tlyko troche wiecej liczenia
\(\displaystyle{ sin2x=sin(x+x)}\) a to jest twierdzenie takie
\(\displaystyle{ sin3x=sin[x+x+x]=sin(2x+x)}\) a to jest to samo twierdzenie, tlyko troche wiecej liczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Plock
- Podziękował: 14 razy
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
2.
\(\displaystyle{ \sin 3\alpha+\sin =2\sin 2\alpha \cos }\)
\(\displaystyle{ \sin +\sin 2\alpha +\sin 3\alpha =2\sin 2\alpha \cos +\sin 2\alpha=\sin 2\alpha(2 \cos +1)}\)
\(\displaystyle{ \sin 3\alpha+\sin =2\sin 2\alpha \cos }\)
\(\displaystyle{ \sin +\sin 2\alpha +\sin 3\alpha =2\sin 2\alpha \cos +\sin 2\alpha=\sin 2\alpha(2 \cos +1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Plock
- Podziękował: 14 razy