\(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{8}{17}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ \tan\alpha= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{2 \sqrt{n} }{n + 1}}\)
Z góry dzięki!
Oblicz wartości pozostałych wartości trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Oblicz wartości pozostałych wartości trygonometrycznych
po pierwsze kreska w nie ta strone:P "" zamiast "/"
po drugie w texie masz miec tlyko wyrazenie matematyczne a tekst ma byc poza nim
przyklad: ]
[ Dodano: 13 Lutego 2008, 22:28 ]
podpowiedzi:
skorzystaj z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ sin^{2} +cos^{2} =1}\)
podstawiasz albo pod sinus albo pod cosinus;]
\(\displaystyle{ tg60^{o}= \sqrt{3}}\)
wartoscie funkcji tryg. dla katow 30, 45, 60 powinienies znac bo prawie w kazdym zadaniu sa.
[ Dodano: 13 Lutego 2008, 22:35 ]
dla zachety zrobie 1 przyklad:
\(\displaystyle{ cos^{2} =1-sin^{2} }\)
\(\displaystyle{ cos^{2} =1- (\frac{8}{17})^2}\)
\(\displaystyle{ cos^{2} = \frac{225}{289}}\)
\(\displaystyle{ cos = \sqrt{\frac{225}{289}}= \frac{15}{17} cos = - \sqrt{\frac{225}{289}}= - \frac{15}{17}}\)
\(\displaystyle{ tg = \frac{sin }{cos }}\)
\(\displaystyle{ ctg = \frac{1}{tg }}\)
teraz juz wszystko jasne
po drugie w texie masz miec tlyko wyrazenie matematyczne a tekst ma byc poza nim
przyklad: ]
Kod: Zaznacz cały
[tex]2x+b[/tex]to postac,,,, liczby... [tex]4s-v[/tex]
[ Dodano: 13 Lutego 2008, 22:28 ]
podpowiedzi:
skorzystaj z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ sin^{2} +cos^{2} =1}\)
podstawiasz albo pod sinus albo pod cosinus;]
\(\displaystyle{ tg60^{o}= \sqrt{3}}\)
wartoscie funkcji tryg. dla katow 30, 45, 60 powinienies znac bo prawie w kazdym zadaniu sa.
[ Dodano: 13 Lutego 2008, 22:35 ]
dla zachety zrobie 1 przyklad:
\(\displaystyle{ cos^{2} =1-sin^{2} }\)
\(\displaystyle{ cos^{2} =1- (\frac{8}{17})^2}\)
\(\displaystyle{ cos^{2} = \frac{225}{289}}\)
\(\displaystyle{ cos = \sqrt{\frac{225}{289}}= \frac{15}{17} cos = - \sqrt{\frac{225}{289}}= - \frac{15}{17}}\)
\(\displaystyle{ tg = \frac{sin }{cos }}\)
\(\displaystyle{ ctg = \frac{1}{tg }}\)
teraz juz wszystko jasne
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Oblicz wartości pozostałych wartości trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\frac{2\sqrt{n}}{n+1}}\)
\(\displaystyle{ n \geqslant 0}\) , \(\displaystyle{ \sin \alpha>0}\) - czyli nalęży do I lub II ćwiartki
z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ (\frac {2\sqrt{n}}{n+1})^{2}+\cos ^{2} =1}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} =\frac{(n+1)^{2}-4n}{(n+1)^{2}}}\)
w I cwiartce: \(\displaystyle{ \cos =\frac{(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}{n+1}}\)
w II cwiartce: \(\displaystyle{ \cos =-\frac{(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}{n+1}}\)
\(\displaystyle{ \tan =\frac{\sin }{\cos }}\)
w I cwiartce: \(\displaystyle{ \tan =\frac{2\sqrt{n}}{n+1} \frac{n+1}{(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}=\frac{2\sqrt{n}}{(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}}\)
w II cwiartce: \(\displaystyle{ \tan =\frac{2\sqrt{n}}{n+1} \frac{n+1}{-(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}=-\frac{2\sqrt{n}}{(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}}\)
\(\displaystyle{ n \geqslant 0}\) , \(\displaystyle{ \sin \alpha>0}\) - czyli nalęży do I lub II ćwiartki
z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ (\frac {2\sqrt{n}}{n+1})^{2}+\cos ^{2} =1}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} =\frac{(n+1)^{2}-4n}{(n+1)^{2}}}\)
w I cwiartce: \(\displaystyle{ \cos =\frac{(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}{n+1}}\)
w II cwiartce: \(\displaystyle{ \cos =-\frac{(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}{n+1}}\)
\(\displaystyle{ \tan =\frac{\sin }{\cos }}\)
w I cwiartce: \(\displaystyle{ \tan =\frac{2\sqrt{n}}{n+1} \frac{n+1}{(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}=\frac{2\sqrt{n}}{(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}}\)
w II cwiartce: \(\displaystyle{ \tan =\frac{2\sqrt{n}}{n+1} \frac{n+1}{-(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}=-\frac{2\sqrt{n}}{(n+2\sqrt{n}+1)(n-2\sqrt{n}+1)}}\)