\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{1}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ \tan\alpha= \sqrt{3}}\)
Wg. instrukcji z książki, mam narysować kąt prosty, odłożyć na jednym boku zadaą wartość, i od końca zakreślić okrąg o danej drugiej wartości.
Z tego co wiem nie da sie zakreślić łuku \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Jak to zrobić?
Zbuduj kąt alfa jeśli...
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Zbuduj kąt alfa jeśli...
oczywiscie, że sie da
na różne sposoby mozna sobie wyznaczyć konstrukcyjnie \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
np. skonstruj trójkąt równoboczny o boku równym 2, jego wysokość jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
[ Dodano: 13 Lutego 2008, 22:16 ]
można też na kącie prostym narysować trókąt prostokątny o przyprostokątnych 1 i 1, jego przeciwprostokątna wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
potem na tym samym kacie prostym odłożyć przyprostokątne 1 i \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), przeciwprostokątna tego trójkąta to \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
na różne sposoby mozna sobie wyznaczyć konstrukcyjnie \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
np. skonstruj trójkąt równoboczny o boku równym 2, jego wysokość jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
[ Dodano: 13 Lutego 2008, 22:16 ]
można też na kącie prostym narysować trókąt prostokątny o przyprostokątnych 1 i 1, jego przeciwprostokątna wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
potem na tym samym kacie prostym odłożyć przyprostokątne 1 i \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), przeciwprostokątna tego trójkąta to \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Zbuduj kąt alfa jeśli...
escargot, nie czytasz dokladnie:P
chodzi o luk ktory ma tyle a nie prosta:PZ tego co wiem nie da sie zakreślić łuku \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Zbuduj kąt alfa jeśli...
A ja myślę, że jeśli punkt przecięcia P prostej: \(\displaystyle{ y=1}\) i okręgu \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 3}\)
Połączymy ze środkiem układu współrzędnych O, to kąt XOP będzie spełniał warunki zadania.
Połączymy ze środkiem układu współrzędnych O, to kąt XOP będzie spełniał warunki zadania.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Zbuduj kąt alfa jeśli...
arpa007 to ty wczytaj się dokładniej w treść zadania, bo skupiasz się tylko na niejednoznacznym sformułowaniu zakreślić łuk \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) a nie na treści
w zadaniu nie chodzi o zakreślenie łuku o długości \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), tylko o narysowanie okręgu o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) który pomoże skonstruować kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).
A przy tworzeniu konstrukcji nie trzeba zakreślać cyrklem całych okręgów, wystarczy tylko ich łuki
w zadaniu nie chodzi o zakreślenie łuku o długości \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), tylko o narysowanie okręgu o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) który pomoże skonstruować kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).
A przy tworzeniu konstrukcji nie trzeba zakreślać cyrklem całych okręgów, wystarczy tylko ich łuki