Rozwiąż sinx+sin3x+sin5x=0
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Rozwiąż sinx+sin3x+sin5x=0
Korzystam z sumy sinusów dla sinx i sin5x:
2sin3xcos2x+sin3x=0
sin3x(2cos2x+1)=0
sin3x=0 lub 2cos2x+1=0
Z tym sobie już poradzisz
2sin3xcos2x+sin3x=0
sin3x(2cos2x+1)=0
sin3x=0 lub 2cos2x+1=0
Z tym sobie już poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Rozwiąż sinx+sin3x+sin5x=0
wystarczy zajrzec do kompendium
\(\displaystyle{ \large%20\sin\alpha+\sin\beta=2\sin(\frac{\alpha+\beta}{2})\cdot\cos(\frac{\alpha-\beta}{2})}\)
ps
pozatym forma "mógłbys" byla delikatnie niepoprawna
\(\displaystyle{ \large%20\sin\alpha+\sin\beta=2\sin(\frac{\alpha+\beta}{2})\cdot\cos(\frac{\alpha-\beta}{2})}\)
ps
pozatym forma "mógłbys" byla delikatnie niepoprawna
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Rozwiąż sinx+sin3x+sin5x=0
Przykro, że akurat na Ciebie waski trafiło, ale powtarzam po raz n-ty że jestem kobietą, jeszcze jestem spokojna, ale nie wiem jak długo to wytrzymam. Chyba mój nick i znaczek mówią same za siebie.waski pisze:Sorki ale mógłbyś mi ten wzór napisać bo ja takiego nie słyszałem