wyznaczanie kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asdfghjkl

wyznaczanie kąta

Post autor: asdfghjkl »

Wyznacz x wiedząc że cosx=1/2 i tgx>0. Jak takie rzeczy robić??
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

wyznaczanie kąta

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ \cos x > 0 \wedge \tan x > 0 \Longrightarrow x\in (0,\frac{\pi}{2})}\) - kąt leży w pierwszej ćwiartce.

\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}}\)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ